Programma inspiratiedag nieuwe leraren!

Programma

10.00 uur Opening

Andrew Niemeijer, Leraar van het Jaar 2009, vertelt een inspirerend verhaal  over werken in het onderwijs en gaat in gesprek met de zaal.

10.45 uur Keuze Workshops

  • Omgaan met moeilijk gedrag
    Op elke school komen we ze tegen: kinderen die niet lekker in hun vel zitten en dat laten merken via hun (on)opvallende gedrag. Gedrag als communicatiemiddel om verdriet, onmacht, frustratie, ontreddering, wanhoop, angst en boosheid te ventileren. Het is daarom van belang dat leerkrachten inzicht krijgen in het feit dat gedrag een bedoeling en een betekenis heeft, of het nu provocerend, agressief gedrag of stil en teruggetrokken gedrag is. Inzicht en begrip zorgen ervoor dat de leerkracht zich niet laat (af)leiden door het gedrag, maar op zoek gaat naar de betekenis erachter.
  • Collegiaal werken in de praktijk
    Welke invloed heb jij op de zaken waarbij je je betrokken voelt in je werk? Hoe kun je de cirkel van invloed vergroten? Wat kan de samenwerking met collega’s hierin betekenen? Kwaliteit in het onderwijs doet een persoonlijk beroep op de leraar en de leidinggevende. Er wordt stil gestaan bij de vragen als: ‘Doe ik de goede dingen?’ en ‘Doe ik de dingen ook goed?’ We voeren enkele reflectie oefeningen uit (uit: Van eiland naar WIJland) en maken de verbinding naar de verschillende vormen van collegiaal leren. We benaderen de professionele ontwikkeling vanuit het informeel leren op de werkplek en ervaren welke bijdrage collegiaal leren levert aan de professionele cultuur van de organisatie.
  • Inspiratie met ICT (door Willem Karsenberg van Kennisnet)
    In de workshop ‘Inspiratie met ICT’ worden de deelnemers in sneltreinvaart meegenomen op een reis door de wereld van mogelijkheden die er zijn om ICT te gebruiken in de klas. Natuurlijk niet als doel, maar als middel om lessen leuker, beter, afwisselender en makkelijker te maken. En dat zowel voor de docent als voor de leerling!
    Willem Karssenberg houdt van ‘practice what you preach’ dus alle tools die de revue passeren hebben zich reeds in lespraktijk bewezen. Een andere lijfspreuk van Willem is: ‘Laat je niet gek maken door wat er allemaal kan, maar kies de dingen die bij je passen’. Verwacht geen theoretische verhandelingen, maar praktische tips en tools die je morgen al kunt gaan gebruiken!
    In de presentatie geeft Willem zijn kijk op ICT in/en onderwijs waarbij de  deelnemers gelijk met de aangereikte mogelijkheden interactief aan de slag kunnen. Dus neem  je tablet/smartphone mee!
  •  Hoe houd ik overzicht over tijd en werk?
    Time management gaat ons inziens niet zozeer over het managen van tijd – want die tikt gewoon door- maar over het maken van keuzes en het managen van jezelf in de tijd. Het zijn vooral werkgewoonten en de kijk op werken die een beleving van werkdruk veroorzaken. Centraal in deze workshop staat het benoemen van gewenste resultaten en de waarde daarvan. Deelnemers krijgen zowel persoonlijk als zakelijk gereedschap om systematisch zowel inspirerende resultaten te produceren als de balans tussen werk en privé te behouden.
  • Je rechtspositie op school (door de Groene Golf van de AOb)
    Als je net voor de klas staat, heb je alle aandacht nodig voor het lesgeven. Maar je hebt pas echt een zeker gevoel, als de ‘zakelijke’ kant goed geregeld is. In deze presentatie horen de deelnemers onder andere wat je wel en niet mag als stagiair, wat je gaat verdienen, hoe de verschillende soorten verlof geregeld zijn en wat een tijdelijke aanstelling betekent. De deelnemers ontvangen een aantal cao-kaarten, die een heldere uitleg geven van de verschillende onderwerpen uit de cao.

12.15 uur Lunch

Tijdens de lunch is er ruimte om met elkaar in contact te komen, verhalen te delen en te netwerken.

13.15 uur Lessen in passie

In gesprek met leraren van het jaar over passie voor lesgeven

13.45 uur Dialoogtafels

Met collega-startende-leraren in gesprek over o.a. Professionele ruimte, Klasse-management, Relatie met ouders, Innovatie, Ondernemerschap, Mijn positie in het team, of De relatie met mijn leidinggevende, CNV Jong verzorgt een van de tafels.

15.15 uur Pauze

15.30 uur Joke Hermsen

Reflectieve beschouwing door schrijfster en filosoof Joke Hermsen.

16.00 uur Onderwijscafé

Vrije ruimte voor een goed gesprek met je collega-starters, de Leraren van het Jaar en andere aanwezigen.

17.00 uur Einde