Nostalgie en klompen

Geachte meneer Verweij, beste Jan,

Het artikel dat geplaatst werd in de Volkskrant toen u Leraar van het Jaar werd, zorgde voor een glimlach op mijn gezicht. U vertelde over klas 3B Havo op het College Asten Someren. Ik zat (samen met mijn tweelingzus Erica)  in die klas en herinner me nog de leuke lessen over poëzie bijvoorbeeld. Maar ook dat we tijdens de lunchpauze in uw lokaal zaten. Veel leerlingen speelden dan ook een spelletje kaart; ‘ toepen’ of ‘rikken’ , in de pot lag dan geld, uiteraard. U pakte voor de gein een briefje van 5 uit de pot en stopte dat in de borstzak van uw overhemd. Klasgenoot Rex ging er meteen achteraan. Uw klompen vlogen door het lokaal en het borstzakje was gescheurd. Oeps dacht ik, kaarten is ‘serious business’ 😉 en lesgeven is spannend.
Gelukkig heeft u zich ondanks de bijzondere start van uw carrière niet laten afschrikken, nog steeds bevlogen aan het werk in het onderwijs. Prachtig!
Ondanks alle waarschuwingen van leraren en decanen (er is geen werk in het onderwijs, meisje!) ging ik na de Havo naar de Kempel. De laatste lichting van de Pedagogische Academie. Ja, het duurde inderdaad een aantal jaren voordat ik een vaste baan had als leerkracht op de Montessorischool in Helmond. Maar de aanhouder wint en het blijft het leukste vak dat er is. Sinds 13 jaar ben ik schoolleider, nu op BS St. Jozef in Geldrop. Als ik een baaldag heb, ga ik gewoon een poosje in een klas zitten observeren. Ik word altijd weer blij van de contacten met de kinderen.
Sinds vorig jaar aangesloten bij de Kritische Vrienden van de Lerarenagenda van OCW. Ik wil mijn steentje bijdragen om de lerarenagenda van de leraren te maken. In mijn team had nog niemand van deze agenda gehoord. Inmiddels is dat wel veranderd. Jammer, dat Geldrop wat ver van Tilburg ligt; die gratis les filosofie had ik mijn achtste groepers echt gegund 😉

In elk geval; heel veel succes en werkplezier toegewenst in de toekomst en wie weet tot ziens.
Hartelijke groeten van Bernie Kooistra