koninklijke lunch op Paleis Noordeinde – personeelsblad Odulphus december 2012

Een koninklijke lunch op Paleis Noordeinde

Een van de aardige kanten van dit jaar is dat ik heel veel interessante mensen tegenkom: een paar weken geleden mocht ik al workshops geven met o.a. Maurice de Hond, Raoul Heertje en de hulpbisschop van Roermond (‘zeg maar gewoon Everhardt’, maar dat lukte me niet goed), afgelopen donderdag was het helemaal prijs: met een aantal andere gasten was ik in Den Haag op Paleis Noordeinde bij prins Willem-Alexander en prinses Maxima op bezoek.
Geloof het of niet, maar een paleis ziet er écht uit zoals je denkt dat een paleis eruit ziet: hoge plafonds, kroonluchters, brede trappen, bordeaux-rood behang en overal, ja echt overal lakeien (die bestaan dus ook écht). De lunch van half 12 tot 2 uur in de aanwezigheid van onder andere Maartje Paumen, Felix Meurders, Ali B, Frans Duijts en de wereldkampioen illusionisme was fan-tas-tisch.
Voor de lunch werden we allemaal voorgesteld (daarvoor stonden we allemaal op een rij (on)geduldig te wachten en moest ik onwillekeurig denken aan dat filmpje met Mr. Bean); een lakei ging je daarna voor naar je plaats in de zaal.
Aan tafel zat ik naast Marielle Tweebeke (van Nieuwsuur, de winnares van de Sonja Barend Award) links en de twee gouden medaille-winnaressen wielrennen op de Paralympics in Londen Kim van Dijk en Kathrin Goeken rechts van me, pal tegenover me kwam bij het hoofd- en nagerecht Willem-Alexander zitten. Wat een ontzettend aardige en ontspannen man! Bij de koffie ben ik (natuurlijk) naar Maxima gegaan en heb ik een tijdje met haar staan praten (eerste vraag van leerlingen in zowat iedere klas: ‘meneer, meneer, wat was uw openingszin?’). Daarna met z’n allen op de foto en om kwart over 2 stonden we weer buiten.
Een beetje oneerbiedig was wel dat Thea (LvhJ MBO) en ik toen meteen zijn gaan lúnchen: dat waren we namelijk allebei een beetje vergeten te doen in de opwinding…. En dat ondanks de zalm en eendenborst.
Met dank voor dit alles ook aan onze voorzitter E. Bernard die een fiks bedrag aan de school heeft gegeven zodat ik dit allemaal doen kan; hij heeft overigens de wens uitgesproken dat voortaan ieder jaar de LvhJ uit de OMO-gelederen komt (en onze rector ieder jaar iemand van Odulphus).
Tussendoor geef ik nog af en toe les, maar steeds minder. Voor wie het weten wil, de afgelopen week zag er zo uit: zaterdag een interview op de radio bij Cappuccino, zondag een column geschreven, maandag een ingezonden brief, dinsdag de hele dag op het havovwo-congres in Eindhoven, woensdag een lezing in Bladel gegeven en donderdag na de lunch in Den Haag húp meteen door naar Berkel-Enschot voor weer een lezing; vrijdag gewoon tot 4 uur lesgeven, dat dan weer wel. Een standaard-week.
Mocht je dat ook willen volgend jaar: heb je ook 25 uur in één dag en vooral 8 dagen in één week, meld je dan meteen aan!
Je moet wel een heel tolerante partner hebben.
En Everhardt durven zeggen.
En ja: een openingszin hebben natuurlijk.

Jan

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *