ingezonden column

De VEX-en

U weet allen diep van binnen wel dat columnisten eigenlijk vervelende mannetjes zijn; of (vooruit) vrouwtjes. Types die op verjaardagen de lolligste zwager zelfs overtreffen in drammerigheid. Figuren die je ’s nachts je ex nog niet zou toewensen. Narcisme, overal een mening over hebben en vooral een torenhoog Patty-Brardisme (dat wil zeggen ‘ik ben niet zo slim, maar ik denk het, dus ik zeg het meteen’) kleven aan columnisten (u weet wel, hun leukste grap is: ‘columnisten doen het met een stuk’).
Wie de wereld anno 2017 overziet, kan niet anders dan concluderen dat die langzaam vercolumnist. Het aloude ambacht van de schoenmaker is verdrongen met de komst van de hakkenbar, de leest is verdwenen en het bijbehorende spreekwoord is zo leeg en betekenisloos geworden.
Na verkiezingen gaan weer hordes niet-gekozen politici aanspraak gaan maken op het beroep columnist. De wereld wordt zo vergeven van zelf benoemde all round specialisten. En soms met succes hoor: als je maar doorzet, kun je zo meer dan 30 jaar de Tour de France verslaan en in de winter de laatste truienmode tonen op schaatsbanen naast andere deskundologen.
Ik niet. Ik doe niet mee. Ik schrijf geen column. Ik heb net als u een beetje verstand van het voetbal, het weer, het onderwijs, de buren, de televisie en de politiek; ja, een beetje van het wielrennen, meer van Europa natuurlijk, die Grieken, de laatste literatuur en van wijn. Vooruit: ook wat van de economie, RTL-boulevard en de kantiaanse epistemologie (maar dat interesseert weer niemand).
Maar het meeste verstand heb ik van columnisten en geloof me: het zijn meestal enge mannetjes die het ergste uit zichzelf halen en u dat tonen: het zijn de VEX-en, de verbale exhibitionisten.
Nu kwam er een vraag van deze krant: of ik wat wilde schrijven. Ik niet. Ik waarschuw u: lees me niet, ik schrijf vaak zonder benul van kop en (vooral!) zonder staart, sla me dus gewoon over, ik verwar alleen maar, zet u op het verkeerde been. Bovendien: als u mijn stukkie uit hebt, vraagt u zich toch altijd meteen verwonderd af wat