geschreven stad 1

Geschreven Stad 1 / HEUVEL – Jan Verweij

Tilburg heeft niet veel met mij … Nee, ik denk van niet … dit jaar bijvoorbeeld word ik honderdvierenveertig jaar … honderdvierenveertig hele jaren … een compleet grós aan jaren … ik denk niet dat iemand daaraan zal denken … op maandag 23 maart ja … in 1854 ben ik geboren … ik ben nota bene de oudste Tilburger … zeker sinds de linde weg is … die mis ik trouwens een beetje.
Ik sta hier al vierenzeventig jaar … vierenzeventig héle jaren … eerst in Den Haag … mooie stad hoor … in 1924 hebben ze me daar weggehaald … ze vonden me daar opeens niet mooi genoeg meer … wel toen ik nog maar net stond trouwens … en nou sta ik hier … Gód weet hoe lang nog … terwijl ik toch gemaakt ben voor een park met mooie fonteinen, of voor een bloemenperk, voor het eindpunt van defilés, voor herdenkingsplechtigheden, voor plechtige toespraken!!
Maar nou sta ik hier … Emma heeft ergens een winkelpassage geloof ik … en Wilhelmina en Juliana allebei een eigen park … een heel college schijnen ze naar Beatrix genoemd te hebben … maar ik sta hier op het dak van een parkeerplaats voor rijwielen!!
Zeggen deze namen u iets: Badajoz, Vittoria, Ciudad-Rodrigo, Salamanca, Quatre-Bras, Waterloo, Hasselt, Leuven? Nee waarschijnlijk … toch staan ze allemaal onder mij … al járen … daar heb ik allemaal gevochten … en gewonnen ook … Een kazerne hebben ze naar mij genoemd … maar ja, weg … en een voetbalclub … de ‘Tricolores’ heten ze geloof ik … een vóetbalclub … terwijl ik toch bekend stond om mijn ‘gemengde activiteiten’ zal ik maar zeggen.
Nee, Tilburg heeft niet veel met mij …
Ik weet wel dat ik geen groot staatsman ben geweest, maar toch …
Mijn schepper heette Edouards François Georges … ook nooit van gehoord waarschijnlijk … ik ben gewoon vergeten … gewóón vergeten … bij mijn geboorte was dat anders … in Den Haag … nou, mooie stad hoor …
En nou? Eén keer per jaar Tilburg Wijnstad, één keer per jaar die kerstmarkt … gelukkig hebben ze me een paar jaar geleden wel omgedraaid … daarvóór zag ik alleen welke films ik nooit kon gaan zien …
Nee, Tilburg heeft niet veel met mij …Maar kom nou eens een keertje langs als u in de buurt bent … ga nou eens op mijn trappen zitten en zeg eens wat tegen me … “Hoi Willem” of “Wim” … of vertel eens iets over die Tricolores … of over die Emily van Willem-Alexander waar iedereen het over heeft … desnoods over het weer, maar dóe eens wat of zég eens wat … ik ben toch ook niet van steen …
Maandag ben ik jarig, honderdvierenveertig jaar … nou, mij zal het benieuwen …