Elevator pitches! Column OMO

Nou zullen zij me toch niet laten zitten?

Zeepkist-Speakers-Corner2

Enige tijd geleden vierden we de Dag van de Leraar. Er is in Nederland namelijk een hele maand van de spannende film, een hele week van de ondernemer, er zijn Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf en er is ook, ja ook één dag van de leraar.
Tja; die bescheidenheid siert ons.
Die dag verstreken de minuten voor mij uiterst langzaam in opperste spanning: zouden al die lieve leerlingen wel aan mij gedacht hebben en ‘bedank je leraar.nl’ hebben kunnen vinden? Of zouden ze – zo dekte ik me vooraf al in – weer eens te laat hun werk inleveren?
De harde realiteit bleek: niet één leerling had de moeite genomen. Toch was mijn humeur niet echt drab en droefenis hoor. Het leraarsambt is wel een feestje, de slingers dien je zelf te regelen, om over de toeters en bellen maar te zwijgen.

Dat indachtig organiseerden wij op het St. Odulphus in Tilburg die dag onderwijs-pitches: korte toespraken van maximaal 3 minuten (met een onverbiddelijke stopwatch op de achtergrond). Benodigdheden : een zeepkist, plm. 20 sprekers en – party needs people – toehoorders. Het resultaat: veel, héél veel ideeën, rijp en groen, onzinnig en reëel, zoet en zuur, maar allemaal vol inspiratie en passie! Ik weet nu weer waarom mijn ene collega tegen een vast rooster is, de ander met de moderne talen een VOCA-club wil oprichten, weer een ander tegen het feitisjisme van de slogan ‘weten=meten’ is, wéér een ander een leesclub wil initiëren, één ANW zo’n fantástisch vak vindt, de volgende … afijn, mijn welgemeende tip aan alle collega’s is: organiseer op je eigen school ook eens een dergelijke studiemiddag; laat de sectie Engels na afloop een high tea regelen en je hebt een werkelijk perfecte, leerzame, humorvolle, goedkope, verbindende en vooral heel erg inspirerende dag van, voor en door leraren (die veel andere studiedagen doet verbleken)!

Jan Verweij,
Leraar-van-het Jaar 2012
St. Odulphuslyceum.